Cât s-au scumpit casele și chiriile în România, comparativ cu alte state UE: bula imobiliară nu pleacă nicăieri

de: Ozana Mazilu
24 05. 2022

Dacă vrei să-ți iei o casă de aproximativ 70 de metri pătrați, trebuie să economisești șapte ani în România. În țara noastră preţurile locuinţelor au crescut cu 15% faţă de 2010, iar chiriile, cu 22%.

Iată cum ne situăm față de principalele state europene, având în vedere situația bulei imobiliare de la noi.

„Pieţele imobiliare încep să resimtă măsurile antiinflaţioniste, aflate sub presiunea efectelor conflictului din Ucraina şi a îngrijorărilor legate de inflaţie şi o posibilă recesiune. În timp ce preţurile materialelor de construcţii cresc, dezvoltatorii observă, de asemenea, o schimbare în ceea ce priveşte cheltuielile de consum, deoarece ratele mai mari ale dobânzilor cresc costurile de împrumut ale cumpărătorilor, ceea ce ar putea afecta apetitul acestora pentru investiţii”, a spus analistul eToro Bogdan Maioreanu, citat de Adevarul.

Așadar, piaţa imobiliară europeană este în continuare prognozată să crească în anul 2022. Conform unui studiu realizat de BNP Paribas, anul acesta este ultimul an cu randamente de două cifre pe piaţa imobiliară, inclusiv în sectorul imobiliar comercial şi rezidenţial.

În pofida acestui lucru, datele recente ale Eurostat indică faptul că pe piaţa imobiliară se întrevăd probleme la orizont. Ca referință, dacă e să facem o comparație cu trimestrul al patrulea din 2021 cu 2010, preţurile locuinţelor au crescut faţă de chirii în 19 state membre ale UE.

În România economisești șapte ani pentru o casă, în cel mai bun caz

Astfel, preţurile locuinţelor au crescut în 24 de state membre ale UE şi au scăzut în trei. Comparativ cu anul 2010, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Estonia 156%, Ungaria 128% şi Luxemburg 128%.

Pe de altă parte, scăderi au fost înregistrate în Grecia -23%, Italia -19% şi Cipru -9%.

Țara noastră este una dintre cele opt ţări din UE în care chiriile cresc mai mult decât preţurile locuinţelor. Pe primul loc la acest aspect se află Estonia, unde din 2010 chiria a crescut cu 171,39%, în timp ce preţurile locuinţelor au crescut cu 156%. Apoi urmează Italia, unde casele au pierdut 12% din valoare, dar chiriile au crescut cu aproape 7%, în condiţiile în care salariile au crescut mai puţin decât preţurile imobilelor.

În țara noastră, în luna martie, volumul lucrărilor din domeniul  construcţiilor a crescut de la an la an cu 21% pentru clădirile rezidenţiale şi cu 16% pentru clădirile nerezidenţiale – inclusiv clădirile de birouri şi comerciale.

Piața imobiliară se află peste pragul din 2008, în acest moment, din prisma numărului de construcții livrate. Prețurile la apartamentele din România continuă să crească. Ca unități livrate, doar anul trecut s-au livrat peste 71.000 de locuințe, în timp ce, în 2008, discutam de 67.255 de unități. Am discutat AICI cu Tudor Stamatescu, director executiv la unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România, ca să înțelegem mai bine bula imobiliară din retrospectiva trendurilor din ultimul an.